Hvad laver en reumatolog?

14 november 2022
Anders Hansen

editorial

Hvad laver en reumatolog? Hvad er reumatologi? Reumatologi er det medicinske speciale, der beskæftiger sig med diagnostik og behandling af sygdomme i bevægeapparatet. Dette kan være alt lige fra gigt til leddegigt og slidgigt. Der findes mange forskellige sygdomsbilleder inden for reumatologien, og det er derfor en meget bred vifte af patienter, som reumatologen behandler.

Reumatologer er ofte det første kontaktpunkt for patienter med problemer med bevægeapparatet. De tager en fuldstændig anamnese og foretager en fysisk undersøgelse. De kan også bestille blodprøver og røntgenbilleder for at hjælpe med at diagnosticere problemet. Når der er stillet en diagnose, udarbejder reumatologen en behandlingsplan. Denne kan omfatte medicin, livsstilsændringer eller kirurgi.

Reumatologi er et komplekst speciale, og reumatologer arbejder ofte tæt sammen med andre specialister som f.eks. ortopædkirurger, fysioterapeuter og ergoterapeuter. Behandling hos en reumatolog kan være langvarig, da mange sygdomme på dette område er kroniske tilstande. Reumatologer spiller også en vigtig rolle inden for uddannelse og forskning.

Hvis du mener, at du måske har brug for at se en reumatolog, kan din praktiserende læge henvise dig til en reumatolog. Alternativt kan du selv henvende dig til nogle reumatologer.

reumatolog

Hvordan foregår en behandling hos en reumatolog?

Behandlingen hos en reumatolog foregår normalt ambulant. Det betyder, at du ikke behøver at blive indlagt på hospitalet natten over. Nogle procedurer (f.eks. injektioner) kan dog udføres på hospitalet.

 

Hvor længe varer behandlingen hos en reumatolog?

Det afhænger af diagnosen og sværhedsgraden af din tilstand. For nogle lidelser, f.eks. gigt, kan behandlingen være livslang. For andre, som f.eks. gigt, er det måske kun nødvendigt med behandling i en kort periode.

 

Hvornår skal jeg se en reumatolog igen?

Det afhænger af din tilstand og af, hvor godt du reagerer på behandlingen. Din reumatolog vil normalt gennemgå dine fremskridt med jævne mellemrum. Du bør også gå til din reumatolog, hvis dine symptomer ændrer sig eller bliver værre.

Flere Nyheder