Hvorfor skal dit trægulv overfladebehandles?

19 maj 2020
Camilla Skøtt

Det kan virke omstændeligt og måske endda helt unødvendigt at overfladebehandle dit trægulv. Særligt hvis du godt kan lide det naturlig look. Men det er ikke uden grund, man gør det – læs med, og bliv klogere.

Ubehandlede gulve, der lige er blevet slebet, er super flotte. De rå brædder er bløde, varme og helt naturlige at se på, og det er fristende at lade dem forblive sådan. Men det er ikke en god idé. Et ubehandlet trægulv bliver lynhurtigt plettet og grimt af spildt væske, snavs og skidt, fordi det suger alt til sig. 

Med overfladebehandling beskytter du trægulvet, så det, du spilder, ikke bliver suget ned i træet. Samtidig bliver det lettere at holde det rent, ligesom det står bedre imod almindeligt slid.

Hvor tit skal trægulv behandles?

Hvor ofte det er nødvendigt at behandle dit trægulv, afhænger af, hvilken form for efterbehandling det har fået. Er gulvet behandlet med lak, skal det kun have ny behandling, når det bliver slebet ned, mens et olieret trægulv bør have en plejende behandling én gang om året. Er dit gulv behandlet med sæbe, bør du vaske det én gang om ugen og hver måned skal det mættes på ny med sæbespåner. 

Udover den plejende behandling med sæbe og olie, er det for alle tre typer af gulv nødvendigt med jævnlig rengøring i form af støvsugning og vask. Jo mere skidt, der ligger på gulvet, desto større er risikoen for at lave ridser.

Kan du selv behandle gulvet?

Det kan være svært at lakere et trægulv på egen hånd, fordi det er vigtigt med det rette håndelag og de rette mængder af lak, hvis du vil have et professionelt resultat. Derimod kan du sagtens selv give dit trægulv olie, ligesom du naturligvis kan behandle brædderne med sæbespåner på egen hånd. 

Er du usikker på, hvilken efterbehandling du skal vælge til dit trægulv, så henvend dig hos din lokale gulvmand for råd og vejledning.

Flere Nyheder